sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Vinkkejä omavaraisempaan elämään

Tämä kirjoitus on osa Suuntana omavaraisuus- sarjaa. Kirjoituksen lopusta löydät linkit muiden omavaraistelijoiden blogeihin.

Hyppään mukaan #suuntanaomavaraisuus porukkaan näin helmikuusta 2024. Kun pyydettiin, oli tietenkin pakko hyödyntää mahdollisuus kirjoittaa itseä kiinnostavasta aiheesta, vaikka kohdallani voidaan puhua vasta sinne päin matkasta. Koska omavaraisuus on pyrkimystä riippumattomuuteen, koen että olen tai olemme perheenä tällä hetkellä matkalla kohti omavaraisempaa elämää, emme omavaraisia. Täyteen omavaraisuuteen en tähtää, eikä se sellaisenaan olisi edes mahdollista, omasta mielestäni. Niinpä maalle muuton myötä olen asiaa sen enempää ajattelematta pyrkinyt omavaraistelemaan.

Postauksia ja bloggaajia löydät instasta hästagillä #suuntanaomavaraisuus.

Tarkoituksena on, että joka kuun ensimmäinen sunnuntai klo 9 päräytetään eetteriin omalla aiheella rajattu postaus omavaraisuuteen liittyen. Omavaraistelijoita löytyy melkeinpä joka kasvuvuohykkeeltä ja www.tsajut.fi (Satu) ja www.korkeala.fi (Heikki) koordinoivat hommaa eteenpäin vuosien kokemuksella. Helmikuun aiheena on vinkit omavaraisempaan elämään - innolla odotan myös muiden vinkkejä!

Vinkit omavaraisempaan elämään - #suuntanaomavaraisuus postaus helmikuu 2024

Maalle muutettuamme ensimmäinen kesä meni erilaisia lannoitteita kaupasta kuskaten, sillä halusin tottakai varmistaa että marjapensaat tuottavat satoa sekä viimetingassa laitetut herneet onnistuisivat. Jo ensimmäisenä kesänä muuton jälkeen iski kipinä ruoan kasvattamisesta itse ja siitä koko omavaraisuusajattelu sai alkunsa. Tankkasin itseeni tietoa pihan ja kasvimaan hoidosta ja jokaisessa sivulauseessa mainittiin lannoitus. Tottakai kasvimaata, kukkia ja marjapensaita tulee lannoittaa, mutta lannoitteet löytyvät usein jokaisen keittiöstä valmiina. Tai tuhkapöntöstä. Nyt pian kolme vuotta täällä asuneena alan olla perillä pihan elämästä ja laajempi suunnittelu alkaa olla ajankohtaista. Oma mielenkiintoni omavaraisuutta ajatellen on ehdottomasti ruokaan liittyen kasvimaa ja pihan muut satoa tuottavat puut ja pensaat.

Siispä tässä vinkkini ruoan kasvattamiseen ja puutarhaan/pihaan liittyen omavaraisuus ajattelu edellä (jotka osa on testattu kantapään kautta). 

1. Kananmunankuoret

Meillä kuluu kausittain paljon kananmunia ja aiemmin kuoret menivät biojätteeseen. Kuoret kannattaa kuitenkin säästää ja murskata ilmaiseksi lannoitteeksi.  Kananmunan kuoret sisältävät runsaasti kalsiumia, jota kasvit tarvitsevat mm. kuljettaakseen muita ravinteita kasvissa. Kananmunan kuoret sopivat murskattuina/jauhettuina lannoitteeksi esimerkiksi tomaateille ja muille puuvartisille. Itse olen puutarhanhoidossa sellainen "no, kokeillaan"-tyyppi ja olenkin antanut mursketta ihan kaikille kasveille silmämääräisesti sopivasti kerran kasvukaudessa mitään mittailematta. Mikäli maa on liian hapan, lisäämällä kalsiumia (eli munakuoria) saadaan maaperän happamuutta taitettua. Maaperän pH-arvo kannattaa mitata, mikäli epäilee maan olevan liian hapan, ennen mittavampia kalkki- tai kalsium lisäyksiä.

Olen myös kuullut itseäni kokeneemmilta, että kananmunankuoria voi ripotella rouheampina palasina estämään etanoiden ja muiden tuholaisten pääsyn kasvimaalle, sillä terävät kuorenreunat estävät kulkemisen. Samoin kuoria voi sekoittaa esimerkiksi uuden kasvulaatikon tai penkin kasvualustan sekaan.

Kananmunista johtuvaa tai ei, ainakin marjapensaat ovat nauttineet kuorijauheesta sadosta päätellen.

2. Kahvinpurut

Mistä lie tapa saanut alkunsa, mutta kananmunankuorien tavoin heitän keväisin etenkin perennoille purut. Kahvia keitetään päivittäin ja olen välillä säästänyt puruja isoon kannelliseen lasipurkkiin. On kuitenkin tärkeää varmistaa, ettei purut ole märkiä purkkiin siirrettäessä sillä ne homehtuvat helposti. 

Tänä vuonna kokeilin puruja esikasvatuksessa ja sekoitin pienen määrän mullan sekaan, sillä se kuulemma parantaa kasvualustan koostumusta. Nähtäväksi siis jää, oliko tästä mitään hyötyä.

Kerran kuukaudessa valutan kertaalleen keitettyjen purujen läpi kasteluveden huonekasveille, sekä kesäisin kasvimaan kasteluveteen. Lehdet ovat olleet isompia ja vihreämpiä, mutta en pysty tieteellisesti todistamaan näiden yhteyttä toisiinsa, mutta muistan jo mummoni tehneen samaa. Kahvinpurut sisältävät runsaasti fosforia, typpeä, mineraaleja sekä kaliumia. 

3. Tuhka

Koska torppamme lämpiää puulla, syntyy myös paljon tuhkaa. Tuhkaa voi käyttää lannoitteena mm. marjapensaille, hedelmäpuille, salaatille, tomaatille, sipuleille ja kaaleille. Itse heitän tuhkat keväisin pensaiden ja puiden juurelle ajatellen sen sulattavan lumet nopeammin, mutta kasvit hyötyvät myös mm. tuhkan sisältämästä kaliumista, kalsiumista ja fosforista. Oikeaoppisesti tuhka tulisi lisätä kasveille vasta lumen sulamisen jälkeen, sillä fosfori rehevöittää vesistöjä (sulamisvedet kuljettavat fosforin vesistöihin). Tässä on itsellä parantamisen varaa siis.

Lähde: https://hyotykasviyhdistys.fi


4. Biojätteet kompostiin ja kasvimaalle

Kuuden hengen perheessä biojätettä syntyy. Kahvinpurut, hedelmänkuoret jne. Biojäte kerätään keittiössä, tyhjennetään ulkona biojäteastiaan ja käytetään mullan seassa keväällä. Kiertotaloutta parhaimmillaan. 


Ruoan itsekasvattamiseen liittyy myös oleellisesti esikasvatus. Esikasvatus aloitetaan yleensä jo helmikuussa kasvatettavasta riippuen ja se jatkuu läpi kevään kunnes taimet voidaan siirtää ulos. Kauppojen hyllyt ovatkin näin helmikuussa jo täynnä siemenpusseja, kasvualustoja ja minikasvihuoneita - mutta tarvitaanko niitä kaikkia?

5. Esikasvatus 

Siemeniä tottakai tarvitaan, mikäli aikoo mitään kasvattaa. Siemeniä voi kuitenkin kerätä niin kukista kuin kasveistakin ja hyödyntää ne seuraavana vuonna. Muistan lukeneeni, että keräämällä omalta kasvimaalta siemeniä saa vuosien saatossa juuri oman pihan kasvuolosuhteisiin kouliintuneita kasveja. Siementen keräämisessä tulee kuitenkin huomioida, että kerää vain terveistä kasveista siemenet talteen. Itse keräsin siemeniä viime syksynä vain kukista ja säilöin ne valkaisemattomiin suodatinpusseihin kuivatuksen jälkeen. Pussit kannattaa muistaa nimikoida, ellei halua yllättyä allekirjoittaneen tavoin. 

Unikoista keräsin siemenet talteen 


Esikasvatusta ajatellen minikasvareita ei myöskään tarvitse välttämättä ostaa, sillä tomaatti- ja viinirypälerasiat voi hyödyntää kasvihuoneina esikasvatuksessa. Kansi kiinni, ikkunalaudalle ja lämpö ja kosteus säilyy kuin itsestään. Testattu ja toimii, kunhan muistaa että pohjassa on reikiä joista vesi saattaa valua pitkin lattioita... Ne kannattaa teipata kiinni. Instassa tuli myös vastaan video (jota en tietenkään tallentanut) jossa rasian pohjaan tehtiin vielä enemmän reikiä, jotta jotta vedet valuvat pois. Sisällä esikasvatusta tehden olen kuitenkin teipannut reiät kiinni.



Kasvualustat. Oh my god. On brikettiä, brakettia, taimimultaa, yrttimultaa, kylvömultaa, kuppia ja kappia. On myös soilblokkeri, jolla saa tehtyä omasta kasvualustasekoitteestaan sopivia multapaakkuja siemenille. Ostin soilblokkerin tänä vuonna pitkän pohdinnan jälkeen, enkä usko että enää palaan muiden pariin. Sen lisäksi että saa mieleisensä multaseoksen, tällä säästää myös tilaa, sillä esikasvatusta varten ikkunalaudat ja pöytien aurinkoiset osat ovat pahasti ruuhkautuneet erilaisista purkeista ja purnukoista.

Tarvitseeko kaikkea esikasvattaa ? Kyllä ja ei. Viime kevään taimimurheiden keskellä sisuunnuin ja kylvin avomaankurkkua suoraan maahan, taimien kuollessa ulos siirron jälkeen. Onnistui, vaikka siemenpussin kyljessä mainitaan esikasvatus. Lehtikaalit ehtivät myös hyvin suorakylvönä. En myöskään aina jaksa noudattaa pussin kyljessä olevaa riviväliä, koulimisen yhteydessä voi sitten antaa vähän enemmän tilaa taimille. Etenkin, kun kaikki siemenet ei aina idä.

Esikasvatettuja taimia ei myöskään kannata siirtää ulos liian aikaisin, sillä noh. Ne kuolee. Kaikki. Ja sitten harmittaa. Jos käytössä on kasvihuone, se saattaa pelastaa. Itselläni ei ollut.

Ja koska haaveilen myös hieman helpommasta elämästä, valitsen mieluummin kukkia jotka voi suorakylvää esikasvatuksen sijaan.

6. Mieti mitä oikeasti tarvitset

Kokemuksesta tiedän, että kun kerran pääsee kasvimaalle hulluttelemaan ei paluuta ole. Itse ainakin halusin kokeilla vaatimattomasti kaiken kasvattamista, sen enempää ajattelematta mitä tarvitsen. Jos et syö kyssäkaalia, ei sitä varmasti kannata myöskään kasvattaa. Niinpä sen pohtiminen etukäteen, mitä ja kuinka paljon tarvitsee on paikallaan.

Meidän kasvimaalla kasvaa tästä syystä paljon ainakin lehtikaalia, basilikaa, tilliä, persiljaa, herneitä, ruohosipulia ja kurkkua. Näiden lisäksi löytyy mansikkaa, raparperia ja herukoita, joista kaikista saa maailman parhainta mehua. Tänä kesänä annan perunoille mahdollisuuden ja syksyllä muistan laittaa valkosipulit maahan (nyt ne jäi keittiön tasolle). Lehtikaalit ja yrtit menee "pihalta pannulle" ja osa pakkaseen, mistä niitä sitten riittää ehkä hyvällä tuurilla helmikuulle. Kurkut säilötään, mutta sato on ollut vielä niin pientä että sillä on pärjätty ehkä kuukausi. 



7. Kasvulaatikot 

Jokainen on varmasti nähnyt kaupoissa lavankauluksia, joita kasvulaatikkoina myydään. Olen iso fani niiden helppouden vuoksi. Laatikko maahan, pahvia, risuja, lehtikompostia ja puunpurua pohjalle, mullat ja kompostit päälle ja valmista tuli. Keväällä kääntö ja kompostin lisäys ja taas ollaan valmiina seuraavaan kasvukauteen. Nämä sopivat myös omaan pihaan, jossa ei ole hehtaareja viljelyalaa.

Laatikot on kuitenkin helppo valmistaa myös itse - niistä lavoista. Näin saa juuri sen kokoisia, kuin itse haluaa ja usein vielä ilmaiseksi, sillä kuka nyt omalle työlleen hintaa laskee. Itse tein toissa kesänä laatikoita ja nyt keväällä olisi tarkoitus jatkaa, sillä kasvualaa on tarkoitus kasvattaa.

8. Uskalla aloittaa

Tämä pätee elämässä toki moneen muuhunkin asiaan, mutta kohti omavaraisempaa elämää on helppo mennä pienillä teoilla eivätkä kaikki liity vain ravitsemukseen. Kukaan ei pysty kertaheitolla varmastikaan muuttamaan omaa elämäänsä täysin omavaraiseksi, enkä usko että se tällaisenaan on välttämättä nyky yhteiskunnassa täysin mahdollistakaan.

Mieti, mitä tarvitset ja tee suunnitelma jota lähdet toteuttamaan, ilman painetta onnistumisesta. Olkoon se sitten kasvimaa, neulominen, sähkön tuottaminen itse (paneelit), polttopuiden suhteen omavaraisuuden kasvattaminen, hapanjuurileivonnan aloittaminen tai mikä tahansa vesiautomaatin korjauksesta alkaen. Ilman uskallusta aloittaa ei pääse edes matkalle. Ja matkahan se on tunnetusti tärkein. Voin antaa vertaistukea kaikille: kantapään kautta on tullut monta asiaa opittua.

Itselläni polku, kuten aiemminkin sanottu, on vielä täysin alussa näin pian kolme vuotta maalla asuneena. Parhaimmillaan omavaraisuus ei vaadi kalliita hankintoja, mutta viitseliäisyyttä ja periksiantamattomuutta. Toisaalta taas riippumattomuus voi vaatia tietynlaista irtaantumista, joka vaatii alkuinvestointeja, maksaen itsensä myöhemmin takaisin. Iso osa omavaraisesta elämästä liittyy omalla kohdallani kuitenkin sitkun muuttamiseksi nytkuksi. 






Ja sitten ne linkit muiden omavaraistelijoiden helmikuun kirjoituksiin


Kasvuvyöhyke 1


Kakskulma https://kakskulma.com/tavoitteena-taloudellinen-riippumattomuus?


Krutbacken https://www.krutbacken.fi/mita-omavaraisuustavoite-on-opettanut-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2024


Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/suuntana-omavaraisuus-nikseja-ja-kuulumisia


Apilan kukka https://apilankukka.fi/umpiointi/


Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/02/helmikuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html


Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-yhteiskirjoitus-2.html


Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/02/mita-loytyy.html


Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/02/toimiva-komposti-varmistaa-sadon.html


Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-2024-helmikuu.html


Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2024.html


Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-2/


Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18117


Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/02/helmikuun-yhteispostaus.html


Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-2-niksit.html


Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kotivaraelon-kiintopisteet


Purolan kyläkoulu https://purolankylakoulu1933.blogspot.com/2024/02/helmikuu-2024-omavaraisuus-blogeissa.html


Ihan vaan Tiia https://ihanvaantiia.blogspot.com/2024/02/vinkkeja-omavaraisempaan-elamaan.html


Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2024-niksi-omavarisuuteen


Sweet food O’Mine https://www.sweetfoodomine.com/puutarha/omavaraisempaa-elamaa/


Kasvuvyöhyke 6

Farm escape https://farmescape.fi/omavaraisempi-elama-riippumattomuus-ja-vapaus


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/02/04/helmikuu-2024-pienet-teot/


5 yorum:

  1. Upeaa etenemistä kolmessa vuodessa. Samaistun viisihenkisen perheen jäsenenä tuohon, että kaikki säilötty ja varastoitu tuntuu kuluvan nopsaan :D

    Jos sinulla on ne talvivalkosipulit jäljellä niin laita ne nyt jääkaappiin ja heti kun mahdollista niin maahan, sillä tavalla olen itse onnistunut paikkaamaan syksyn unohduksen. Lannoitat vain vahvasti kesän aikana, niin kyllä niistä jonkun kokoisia tulee.

    VastaaPoista
  2. Minulla on haasteena sadon käyttö. Haluaisin kasvattaa monia juttuja, mutta niitä ei tule käytettyä. Nautin haasteesta, kun onnistun saamaan sadon jostain, mikä mielletään vaikeaksi. Aiemmin harhauduin sen vuoksi kasvattamaan hurjasti kaikkea ja lopulta kompostoin sadon. Nyt parina vuotena olen pysynyt ruodussa ja jättänyt kasvuston vähemmälle lajimäärälle.

    VastaaPoista
  3. Tervetuloa mukaan! Täällä toinen aloittelija tällä matkalla, muutettiin elokuussa maatilalle ja monenlaista projektia on suunnitteilla ja edessä 😊 Kiva lukea teidän kokemuksista ja puuhista!

    VastaaPoista
  4. Mukava kirjoitus! Hyvin on lähtenyt sinulla käyntiin 👍

    VastaaPoista
  5. Matkalla tässä suurin osa meistä kirjoittajista taitaa olla, kuka missäkin kohden taipalettaan. Kananmunankuorien lannoituskäyttö on itsellä jäänyt vähän unholaan, on tullut vaan laitettua kompostiin, vaikkei niille siellä juuri mitään tapahdu. Aika monet kasvit onnistuu suoraan maahan kylvettyinä hyvissä olosuhteissa (hyvinä vuosina) vaikka pussin kyljessä lukeekin jotain muuta. Kiva, kun olet lähtenyt mukaan jakamaan tietoa ja kokemuksia!

    VastaaPoista