sunnuntai 4. elokuuta 2024

AIDAT

Tämä kirjoitus on osa Suuntana omavaraisuus- sarjaa. Kirjoituksen lopusta löydät linkit muiden omavaraistelijoiden blogeihin.

Postauksia ja bloggaajia löydät instasta hästagillä #suuntanaomavaraisuus. 
Tarkoituksena on, että joka kuun ensimmäinen sunnuntai klo 9 päräytetään eetteriin omalla aiheella rajattu postaus omavaraisuuteen liittyen. Omavaraistelijoita löytyy melkeinpä joka kasvuvuohykkeeltä ja www.tsajut.fi (Satu) ja www.korkeala.fi (Heikki) koordinoivat hommaa eteenpäin vuosien kokemuksella. Elokuun aiheena ovat aidat.

Taloon muuttaessa pohdin tontin rajaamista: perheessämme on koira ja olisi ihana päästää hänet vapaana juoksemaan omalla pihalla. Tontin koko asettaa tälle kuitenkin hieman esteitä, ainakin omassa mielessäni. Toki myös ostettavien tarvikkeiden hinta jarrutti asian edistämistä. Ajattelin, etten halua perinteistä metalliverkkoaitaa, enkä missään nimessä valkoista puuaitaa. Joten aitaaminen jäi. Sittemmin olen pyrkinyt lisäämään sellaista kasvustoa tontin rajoille, jotka kasvaessaan toimittavat myös aidan virkaa.
Hyviä kasveja aitaamiseen ovat pensaat, jotka eivät tarvitse vuosittaista leikkaamista - ellei siitä sitten nauti. Omassa pihassani ne ovat olleet syyshortensioita, angervoja ja syreeneja.

Viime syksynä puskia ja pensaita alas leikatessa sain ahaa elämyksen ja aloitin risuaidan kasaamisen tontin takalaitaan. Sinne se sujahti kuin itsestään, valmiiden riukujen väliin. En siis tehnyt mittavia alkuvalmisteluita ja hakannut maahan paksumpia oksia rungoksi - vanhat puunrungot olivat rajalla kuin valmiina tätä hommaa varten. Tänä vuonna teen saman, kuljetan kaikki oksat ja risut sinne.

Jaa miksi risuaita ? Se mahdollistaa hyönteisille, pienille nisäkkäille ja lahottajille suojaisan paikan, lisäravintoa, sekä se mahdollistaa pihan monimuotoisuuden jatkumisen. Pihassamme voikin nauttia kymmenien eri lintulajien vierailuista, sisiliskoista, sammakoista ja tänä kesänä nähdystä lumikosta (jota tottakai luulin ensin kärpäksi) perhosten ja pörriäisten lisäksi. Talvella pihan poikki on kulkenut rusakoiden lisäksi peuroja, naapureiden kissoja unohtamatta. Googlaamalla risuaita löytyy monta ohjetta perinteisen risuaidan tekemiseen.

Tänä keväänä kokeilin myös kukkapenkin rajaamista pajuaidalla. Vanhasta tammesta katkeili oksia, joita pääsin hyödyntämään maahan lyötävinä tappeina. Niiden väliin pujottelin pajua ja muita pienempiä oksia, kuin punosta. Tästä tuli kaunis rajaus, joka kukkien kasvaessa jää kuitenkin lopulta piiloon. Jätin rajauksen tarkoituksella matalaksi - olihan sen tarkoitus vain rajata.
Epäonnisen trimmerikokeilun myötä onnistuin kuitenkin katkomaan tämän aidan yhdestä kohtaa, mutta korjaaminen on onneksi helppoa.

Kustannukset tälle rajaukselle olivat pyöreät nolla - omalle työlle kun ei kannata laskea hintaa itselle tehdessä. Omavaraisuutta parhaimmillaan. Helppojen aitojen ja rajausten tekeminen onnistuu lopulta kauniisti hyödyntämällä oman pihan antimia.

Tammesta katkenneiden paksumpien oksien pölleillä olen myös rajannut aiemmin istutuksia, sinne ne sitten aikanaan lahoavat.

Huhtikuun alussa kukkapenkin rajausta





Muutama kerros punottuna, tulppaanit puskivat esiin huhtikuun alussa



Ensi vuodelle olen suunnitellut pihaan kasvimaan ja kukkakedon rajaamista tsinnioista rakentuvalla aidanteella. Nähtäväksi jää miten tämä kokeilu lopulta onnistuu, esivalmistelut tehdään jo syksyllä. 



#suuntanaomavaraisuus -postauksia luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi)

Elokuussa muiden omavaraistelijoiden postauksia 

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2024/

Puhetta aidasta, yksi puhuu aidasta, toinen aidanseipäästä, vai miten se sanonta meni?

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/08/suuntanaomavaraisuus-elokuu-2024-aidat.html

Urbanfarming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/08/suuntanaomavaraisuus-8-2024.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/08/pensasaidat-luo-suojaa-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/08/ruosteista-rautaa.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/08/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2024.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-8/(opens in a new tab)

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/aitaamisen-abc-ja-kuinka-ei-ainakaan-kannata-aidata

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2024/08/kesan-kuulumisia

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/08/04/elokuu-24-aitaaminen/

2 yorum:

  1. Itse olen päätynyt naamioimaan metalliverkkoa kasvustolla :D

    VastaaPoista
  2. Hauskoja ideoita!
    Mutta jäin miettimään sitä pystytkö pitämään koiraa pihamaalla vapaana... :)

    VastaaPoista